De jaren ‘20 staan bekend als de roaring twenties en in de jaren ‘30 was dit nog niet voorbij. Mensen leefden toen namelijk in een heuse economische crisis. Maar dat is niet het enige wat opvallend is aan de jaren ‘20 en de jaren ‘30. De kleding van die tijd is namelijk ook heel anders dan wat wij nu gewend zijn (hoewel er wel vergelijkingen zijn). Toch zitten er wel verschillen op het gebied van kleding tussen de twee decennia. Deze verschillen komen vooral door de economische crisis. In de jaren ‘30 hadden mensen een stuk minder te besteden. In dit artikel vertel ik je de belangrijkste verschillen in de kleding die mensen droegen. 

Praktische kleding vs avondkleding

Waar vrouwen in de jaren ‘20 nog dagelijks rondliepen in wat wij tegenwoordig avondkleding noemen, werd dat in de jaren ‘30 wel anders. Hoewel het nog steeds erg stijlvol was wat de vrouwen droegen, werd de kleding voor overdag wel een stuk praktischer. De belangrijkste reden hiervoor is de economische crisis. Mensen hadden minder te besteden en daardoor werd er bezuinigd op de kleding die overdag gedragen werd. ‘s Avonds werd er alsnog flink uitgepakt door de dames. 

Kleding niet meer op maat

Waar de jaren ‘20 kleding voor mannen vrijwel altijd maatwerk was, werd dat in de jaren ‘30 anders. Wederom dankzij de economische crisis hadden mensen minder te besteden en werd er dus naar goedkopere opties gezocht voor de pakken. Kledingstukken werden vanaf nu in confectiematen gekocht omdat dit echt een stuk goedkoper is dan maatpakken. Daarnaast kwam er ook meer ruimte voor de wat sportievere look. In de jaren ‘20 was het echt belangrijk dat mannen zo goed mogelijk voor de dag kwamen. In de jaren ‘30 zag je ook veel meer v-hals truien en wijde kniebroeken. 

De hoed maakt plaats voor glad gekamd haar

Een belangrijk kenmerk voor de jaren ‘20 kleding is toch wel het gebruik van accessoires, en dan met name de hoed. Mannen droegen in de jaren ‘20 vaak een hoed om hun outfit helemaal af te maken. In de jaren ‘30 maakte de hoed plaats voor glad gekamd haar. Het haar werd ingesmeerd met brillantine en strak naar achter gekamd. De één koos voor een zijscheiding, de ander kamde het gewoon allemaal strak naar achter. Ook een dunne snor was in de jaren ‘30 steeds populairder. 

Write A Comment