Wanneer men tegenwoordig een uitnodiging krijgt voor een bijeenkomst of feest is het allang geen uitzondering meer dat er een dresscode op de uitnodiging vermeld staat. Weet jij hoe je met de dresscodes moet omgaan? Welke dresscodes er zijn? En vooral, Wat draag je bij welke dresscode? Hieronder lopen we alle dresscodes even kort langs en geven jou een idee wat je kunt dragen.

Black Tie

Een van de bekendste dresscodes is uiteraard Black tie. Tevens de meest chique dresscode. Wanneer er dresscode Black tie op de uitnodiging staat wordt van de man verwacht dat hij een smoking draagt. Ook wel tuxedo genoemd. Je draagt de smoking met een zwart vlinderdasje. Voor galafeesten in de buitenlucht of op zee kan op de smoking ook een wit smokingjasje horen. De pantalon is donkerblauw of zwart van kleur, ook wanner er gekozen wordt voor het witte smokingjasje. Het bijpassende overhemd is uiteraard stralend wit en wordt gedragen met dubbelgeslagen manchetten met daarin uiteraard een chique manchetknoop. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een overhemd met extra lange mouw.

White Tie

Andere namen voor White Tie zijn ook wel gala of cravate blanche. Eigenlijk is deze dresscode nog chiquer dan black tie. De man wordt verwacht een zogenaamd rokkostuum te dragen. Een driedelig pak met punten aan zowel de voor als achterzijde. Het jasje wordt open gedragen met daaronder een vest over een wit overhemd met opstaand boordje en enkelvoudige manchetten met manchetknopen. In plaats van een riem draagt de man bretels. Bij dresscode White tie hoort een witte vlinderdas.

New York chique

Bij dresscode New York chique is eigenlijk alles toegestaan. Vooropgesteld dat de kleding wel trendy en duur is. De gehele dag wordt vaak doorgebracht in dezelfde outfit en het is dus belangrijk dat deze voor verschillende gelegenheden geschikt is. In het drukke zakenleven is immers niet altijd tijd om zich tussendoor nog te verkleden.

Tenue de Ville

Bij dresscode Tenue de Ville dragen mannen een driedelige outfit met gilet. Vaak wordt deze dresscode gebruikt voor bijvoorbeeld recepties. Voor het kostuum kies je best voor zwart, grijs of blauw. Een bijpassend overhemd dat zeker niet persé wit hoeft te zijn. Het overhemd wordt gedragen met een stropdas.

Casual / smart Casual

Dresscode Casual wordt ook wel informeel genoemd. De man gaat gekleed in comfortabele vrijetijdskleding. Bij deze dresscode mag gerust gekozen worden voor een nette spijkerbroek of een katoenen broek. Kies een bijpassend overhemd dat gerust een motief mag hebben.  Manchetknopen noch een stropdas of vlinderdasje zijn hierbij nodig. Het gaat er vooral om dat je jezelf lekker comfortabel voelt in deze kleding.

Write A Comment